سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

دور جدید رکودهای تورمی و راه‌های ممکن برای برون رفت از بیماری اقتصادی فعلی بازاریابی سیاسی

  بزرگنمايي:

بازاریابی-برای تولیدکنندگان بیشتر. شاید 97 را بتوان یکی از سال‌های شوم برای اقتصادی‌ها و فعالان این حوزه دانست. ابتدای سالش درست در تعطیلات نوروز با قیمت‌های پرفراز و نشیب دلار گذشت و در انتهای نخستین ماهش هم، بخشنامه‌های ارزی دردسرسازی که هنوز هم پژواک صدورشان در اقتصاد ایران طنین‌افکنده است.

واقعیت آن است که بعد از یک دوره سخت رکود تورمی که از ابتدای روی کار آمدن دولت حسن روحانی، اقتصاد ایران را درگیر کرده بود، تنها چند ماه بود که برخی از بخش‌های اقتصادی آن هم به دلیل تعاملاتی که با خارج از کشور و بازارهای هدفشان برقرار کرده بودند، جان تازه‌ای گرفته و مشغول به کار شده بودند. در تمام سال‌های دولت یازدهم البته که تمرکز اصلی بر روی کنترل تورم بود؛ که نتیجه آن رکود شد.رکود ناشی از سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی، شرایط اقتصاد و تولید را به سمتی روانه کرده بود که عملاً بسیاری از بخش‌های تولیدی و تولیدکنندگان کشور، نیاز به نقدینگی داشتند اما دولت بر این موضوع پافشاری می‌کرد که سیاست‌های انبساطی در بازار پول می‌تواند تورم را افزایش داده و عملاً دستاوردهای کنترل تورم تک‌رقمی را زیرسوال ببرد.

اما به مرور زمان، دیگر خبری از تورم تک‌رقمی نبود و در مقابل، رکود هم تشدید شده بود، یعنی علاوه بر اینکه همچنان اقتصاد ایران با رکود مواجه بود تورم هم به آن اضافه شد.تا به اینجای کار، باز هم به دلیل اینکه برخی تولیدکنندگان، مازاد تولیدات خود را به بازارهای هدف، صادر می‌کردند، بخشی از نیازهای نقدینگی خود را فراهم می‌آوردند اما داستان از آنجا شروع شد که با افزایش تنش‌های ارزی در بازار و بالا رفتن بی‌سابقه نرخ دلار که گاه این نرخ را به مرز 20 هزار تومان هم در برخی روزهای سال در نیمه نخست، نفس تولید را تنگ کرد، علاوه بر اینکه بسیاری از تولیدکنندگان، به ارز لازم برای واردات مواد اولیه خود دسترسی کافی نداشتند، باید در صف‌های طولانی باقی می‌ماندند که گاه رقبا و دارندگان ارتباطات خاص در دسترسی به منابع ارزی دولتی، گوی سبقت را از آن‌ها می‌ربودند.  

از یک جا به بعد هم که دولت به‌دلیل رانت‌هایی که در بخش‌های مختلف اقتصادی با اختلاف نرخ ارز میان بازار آزاد و سامانه نیما به وجود آمده است، تصمیم گرفت که توزیع ارز را قطره‌چکانی صورت دهد. اینجا بود که دیگر دست تولیدکنندگانی که در این پروسه رانتی نقشی نداشتند هم بسته ماند و واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات تولیدی که به‌عنوان پادزهر روزهای سخت تحریم تا گمرک آمده بود، با مشکل مواجه شد.  روزهای زیادی خبر از این می‌آمد که کالاهای بسیاری از تولیدکنندگان در گمرکات مانده و رسوب شده است؛ بدون اینکه دولت برای آن‌ها تصمیم خاصی را اعلام کند. 

در عین حال، برخی دیگر نیز که با انگیزه ارز 4200 تومانی اقدام به رشد واردات و تامین مواد اولیه مورد نیاز خود در شرایط سخت تحریم که قرار بود از 13 آبان‌ماه آغاز شود، کرده بودند، مجبور به پرداخت مابه‌التفاوت شدند که باز هم عملاً واردات را برای بخش تولید مقرون به صرفه نمی‌کرد.  همه این شرایط اکنون تبدیل به رکود تورمی شده است. بسیاری از واحدهای تولیدی بازارهای خود را به‌دلیل کاهش قدرت خرید مردم از دست داده‌اند و برخی دیگر نیز به‌دلیل ورود رقبایی که کالا را ارزان تولید کرده و گران می‌فروشند یا قطره چکانی در مقاطعی عرضه کردند، دچار مشکل شده‌اند. به هر حال تولید، اکنون اوضاع و احوال مناسبی ندارد. روزهای سختی را پشت سر می‌گذارد و بانک مرکزی هم چندان علاقه‌ای به ورود نقدینگی جدید به بخش تولید ندارد؛ چراکه به‌دلیل تعمیق رکود، بیم آن را دارد که منابع از بانک رفته و دیگر به بانک برنگردد و همین امر، در ادامه کار بانکداران را با مشکل مواجه کرده و میزان مطالبات معوق آن‌ها را بیشتر کند.  

آقای پدرام سلطانی، نایب‌رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران می‌گوید که بسیاری از تشکل‌های صنعتی خبر از کاهش جدی تولید در واحدهای تحت پوشش خود می‌دهند. این رکود حاصل سیاست‌های غلط تجاری و ارزی کشور است که موجب تشدید اثر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران شده است. حال باید منتظر ماند و دید که سیاست بانک مرکزِی، دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و در نهایت واحدهای تولیدی در قبال شکل‌گیری این رکود تورمی چیست و این رکود تا کجا تعمیق خواهد شد؟ برای جلوگیری موفقیت‌آمیز از رکود تورمی در طول دوران رکود باید ارزیابی دقیق و درستی از عملکرد کوتاه و بلندمدت اقتصادی داشت. کار دشوار شناسایی نقطه عطف در زمان مواجهه کشور با رکود و خارج کردن آرام پول در گردش است در همین زمینه با یک کارشناس اقتصادی گفت‌وگو کردیم تا بهترین راه‌های خروج از رکود تورمی را شناسایی کنیم. 

شاکری: غلبه بر رکود تورمی با کاهش تنها پنج درصد از بودجه جاری

آقای مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی درباره رکود تورمی گفت: بعد از هر شوک ارزی به‌خصوص در کشور ما که به‌دلایل تحریم با مشکلات مختلف روبه‌رو هستیم آثار تورمی به‌جا خواهد گذاشت. از یک طرف با افزایش هزینه تمام شده مواجه می‌شویم و از سوی دیگر تخریب طرف تقاضا را هم داریم بنابراین با وجود آنکه تورم شدید دارید دچار رکود هم می‌شویم. 

وی با بیان اینکه برای امسال و سال آینده رشد منفی همراه با تورم بالا پیش‌بینی می‌شود، گفت: بعد از رکود تورمی که در اثر شوک قبلی ایجاد شده بود، آمدیم از طریق افزایش نرخ بهره به صورت اسمی تورم آن‌را کنترل کردیم در حالی‌که رکود آن باقی بود. آن بهره‌ای که پرداخت می‌شد و در کنار وقایع دیگر که موجب کاهش ترازنامه بانک‌ها شد، باعث شد از دریچه اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی یک حجم عظیمی از پایه پولی و عدد بزرگی از نقدینگی مانند ابری بالای سر اقتصاد کشور شکل بگیرد.

شاکری افزود: همه مشکلات رکود سرجای خودش بود که تحریم‌ها هم اضافه شد و آن ابر هم حالا شروع به باریدن کرده است و با پدیده‌ای به نام رکود تورمی مواجه شده‌ایم.

کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه حل مساله رکود تورمی در شرایط فعلی کار سختی است ، گفت: مثلاً از یک طرف برای جلوگیری از تورم باید سرعت گردش پول را کاهش دهیم، از سوی دیگر برای جلوگیری از رکود باید سرعت گردش پول را افزایش دهیم. 

وی تاکید کرد امروز در شرایط انقباضی هستیم نه امیدی به درآمدهای ارزی است و نه سرمایه خارجی. در بودجه عمرانی با توجه به عملکرد دولت در سال‌های گذشته بعید است که شاهد افزایش قابل توجهی یا تخصیص اعتبار در این حوزه باشیم.

شاکری با اشاره به راه‌حل درست و اجرایی برای خروج از وضعیت رکود تورمی گفت: پیشنهاد ما کاهش شدید بودجه در هزینه‌های جاری است و این به معنای عدم افزایش حقوق دستمزد نیست.

وی افزود: منظور ما از کاهش شدید، تنها کاهش پنج درصد از بودجه هزینه‌های جاری است، چرا که همین رقم مقیاس بزرگی در بودجه ایران است. در بودجه عمرانی نیز هیچ راه‌حلی به‌جز هدایت پایه پولی که ناچاراً ایجاد خواهد شد به سمت اهداف توسعه‌ای نداریم.  وی با تاکید براینکه بسیاری از راه‌حل‌ها آثار مثبت و منفی توامان دارد تاکید کرد: باید ریل‌گذاری را تغییر دهیم که لازمه آن افزایش بودجه عمرانی، تمرکز دارایی‌های دولت در قالب معاونت دارایی‌های دولت به‌منظور گرفتن بازده از دارایی‌های دولت و جداکردن بودجه ارزی از ریالی است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/62040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر فاش شده از One UI 8 از تغییرات ناچیز خبر می‌دهند

اتفاق عجیب در کالیفرنیا؛ هکرها صدای جعلی ایلان ماسک و مارک زاکربرگ را در خیابان پخش کردند

گفتگوی تیم کوک با ترامپ ظاهراً در لغو تعرفه‌ها تأثیر داشته است

هوش مصنوعی جمینای گوگل به اپلیکیشن Photos در اندروید تزریق شد

حداقل حافظه داخلی موردنیاز برای اندروید 15 به 32 گیگابایت افزایش می‌یابد

قابلیت امنیتی جدید اندروید: ری‌استارت خودکار دستگاه پس از 3 روز قفل‌بودن

برنامه پیچیده اپل برای بهبود هوش مصنوعی محصولاتش با حفظ حریم خصوصی کاربران

عذرخواهی رسمی سامسونگ برای تأخیر در انتشار One UI 7

کدام افراد مشهور تا کنون با بلواوریجین به فضا رفته‌اند؟

تصاویری از خورشید گرفتگی در مریخ ثبت شده توسط کاوشگر ا

نمونه آزمایشی "ماه‌نورد" ایرانی در 1404 ساخته می‌شود

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

اوحدی: *خدمت رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویا تر شده است*

هوش مصنوعی تپش قلب را بازسازی می‌کند

آنر پاور با باتری 8000 میلی‌آمپر ساعتی معرفی شد: از 270 دلار در چین

کلسترول بالا می‌تواند خطرناک نباشد!

پیش‌بینی سود چشمگیر TSMC در فصل اول 2025 با وجود نگرانی‌ها از تعرفه‌های ترامپ

چرا سیارک‌های غنی از کربن به زمین نمی‌رسند؟

ظاهراً انتشار One UI 7 سامسونگ از سر گرفته شده است

ثبت‌نام بیمه موبایل و لپ‌تاپ دانشجویان آغاز شد

کشف تاریخی اخترشناسان: جهان هستی در حال چرخش است

اپل در سه‌ماهه اول 2025 بزرگ‌ترین فروشنده موبایل جهان شد

گوشی‌های جدید Acer رسما معرفی شدند

احتمال وقوع 2 فوران خورشیدی در روز 16 آوریل

تولید نانوذرات پلیمری با قابلیت هدفگیری مستقیم تومور سرطانی

اندروید 12 حالا سیستم‌عاملی منسوخ است و دیگر پشتیبانی نمی‌شود

واکسن نجات سالمندان از ذات الریه تولید شد

هوش مصنوعی جدید «گوگل»، گفتار دلفین‌ها را رمزگشایی می‌کند

همه چیز درباره هوش مصنوعی جدید «اوپن‌ای‌آی»

تشخیص آلزایمر با یک آزمایش ساده

برگزاری مراسم تشییع پیکر جانباز شهید در مشهد مقدس

اینتل پس‌ از 10 سال، عمده سهامش از شرکت تراشه‌سازی Altera را با ارزش 4٫46 میلیارد دلار واگذار می‌کند

دقت بیش از 96 درصدی یک حسگر زیستی در تشخیص سیگنال‌های عصبی مغز

فضانوردی که  روز تولدش را در یک تِرَن فضایی می‌گذراند

سرمایه‌گذاری 500 میلیارد دلاری انویدیا در آمریکا؛ تولید تراشه به ایالات متحده می‌رود

رنگ سبز اقیانوس‌های زمین در گذشته و ارغوانی در آینده!

گرامیداشت روز جهانی نجوم همزمان با تقدیر از معلمان

هوش مصنوعی در خدمت تذکر حجاب

آغاز استفاده «متا» از داده‌های کاربران اروپایی برای آموزش هوش مصنوعی خود

تقارن روز جهانی نجوم با گرامیداشت روز معلم/فرصتی برای لمس شگفتی‌های کیهان در آزمایشگاه بزرگ آسمان شب

دیدار مدیرکل بنیاد گلستان با جامعه ایثارگری شهرستان بندرترکمن

مارک زاکربرگ به دادگاه رفت؛ تلاش متا برای جلوگیری از تجزیه اینستاگرام و واتس‌اپ

سرمایه‌گذاری 100 میلیون دلاری برای توسعه هوش مصنوعی در ایران

پرجزئیات‌ترین مدل سه‌بعدی لاشه کشتی تایتانیک ساخته شد

تاریخ رونمایی و طراحی کامل وان‌پلاس 13T با انتشار تیزر رسمی مشخص شد

بحران جهانی کاهش درآمد اپراتورها و فناوری‌محور شدن آنها

تصویر جدید «هابل» از یک سحابی ستاره‌زا

شناسایی رادار پنهان باکتری‌ها جهت شناسایی دشمنان

ساخت اولین ساختمان یکپارچه دیجیتال جهان در دانشگاه متروپولیتن تورنتو

اپل نام کسب‌و‌کار تبلیغاتی‌اش را به Apple Ads تغییر داد