سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

خلاقیت چیست؟ مقالات دکتر محبیان

خلاقیت چیست؟
  بزرگنمايي:

سیاست و بازار یابی-خلاقیت توانایی کشف ایده ها، ارتباطات و راه حل های جدید و بدیع را در بر می گیرد. خلاقیت  با تقویت انعطاف‌پذیری، ایجاد شادی و ایجاد فرصت‌هایی برای خودشکوفایی بخشی از انگیزه ما به عنوان انسان است.

خلاقیت چیست؟

ترجمه:دکتر امیر محبیان/منبع:روانشناسی امروز(psychologytoday)

خلاقیت توانایی کشف ایده ها، ارتباطات و راه حل های جدید و بدیع را در بر می گیرد. خلاقیت  با تقویت انعطاف‌پذیری، ایجاد شادی و ایجاد فرصت‌هایی برای خودشکوفایی بخشی از انگیزه ما به عنوان انسان است.

یک عمل خلاقانه می تواند مانند ایجاد یک نقاشی زیبا یا طراحی یک شرکت نوآور بزرگ و الهام بخش باشد، . اما نیازی نیست که یک ایده،هنری  تغییر دهنده جهان باشد تا خلاقیت به حساب بیاید. زندگی مستلزم اعمال روزانه نبوغ و راه‌حل‌های بدیع است. از این نظر، تقریباً همه دارای میزانی از خلاقیت هستند.

منابع خلاقیت

قطعات زیادی از جمله تعادل بین فکر کنترل شده، عمدی و بازی و تخیل خود به خودی در پازل خلاقیت وجود دارد. شخصیت و همچنین زیست شناسی و تجربه زندگی نقش دارند.

اما هرکسی دارای اندازه ای از خلاقیت است، حتی اگر متوجه آن نباشد. زندگی پر از لحظات کوچکی است که نیاز به ایده های جدید یا راه حل های شگفت انگیز دارد. انتخابی که بدون تامل انجام می دهید نظیر نحوه پختن تخم مرغ سرخ شده یا مسیری که برای رسیدن به محل کار طی می‌کنید—ممکن است برای شخص دیگری به طرز لذت‌بخشی بدیع باشد.

چرا برخی افراد خلاق تر از دیگران هستند؟

افراد خلاق تجسم پیچیدگی هستند. به گفته پژوهشگر پیشگام خلاقیت، میهای چیک‌سنت‌میهایی، آنها گرایش های فکری و عملی را نشان می دهند که در دیگران تفکیک شده است. آنها انرژی شدید را با آرامش، بازیگوشی را با نظم، فانتزی را با واقعیت و اشتیاق برای کارشان را با عینیت متعادل می کنند.

به نظر می رسد تحقیقات علوم اعصاب از این برداشت حمایت می کند. افراد خلاق بهتر است سه سیستم مغزی را درگیر کنند - شبکه حالت پیش فرض، شبکه برجسته و آشکار و شبکه کنترل اجرایی - که باهمدیگر تفکر خلاق را تولید می کنند.

کدام ویژگی های شخصیتی با خلاقیت مرتبط است؟

ویژگی گشودگی در برابر تجربه با خلاقیت همبستگی دارد و شامل پذیرش ایده ها و تجربیات جدید است. افرادی که از نظر گشودگی پایین هستند، روال‌های مانوس و امور آشنا را ترجیح می‌دهند، در حالی که آن‌هایی که از نظر گشودگی بالا هستند، از تازگی چه ملاقات با افراد جدید، پردازش احساسات مختلف، یا سفر به مقاصد عجیب و غریب لذت می‌برند. گردآوری این تجربیات و دیدگاه ها می تواند به مغز کمک کند تا ارتباطات خلاقانه جدیدی ایجاد کند. ویژگی های دیگری که با خلاقیت مرتبط است عبارتند از: کنجکاوی، مثبت اندیشی، انرژی، پشتکار و انگیزه درونی.

"خلاقیت روزمره" چیست؟

وقتی به خلاقیت فکر می کنیم، اغلب به موتزارت، پیکاسو، اینشتین می اندیشیم – افرادی  به ظاهر سرنوشت ساز که استعداد و فرصت ها را با هم گردآورده اند. این مجموعه ای از مراجع بسیار محدود است، زیرا انواع افراد با سطوح مختلف هوش و توانایی طبیعی، قادر به انجام فرآیندهای خلاقانه هستند. در نظر گرفتن تعریف محدودی از خلاقیت، بسیاری را از درک توانایی خود باز می دارد.

خلاقیت روزمره چارچوبی است که در ابتدا توسط روث ریچاردز، دنیس کینی و همکارانش در دانشکده پزشکی هاروارد ایجاد شد و به عنوان بیان اصالت و معنادار بودن تعریف شد. این تعریف می تواند شامل کارهای روزانه، سرگرمی های شخصی یا کار باشد. طرح دستور غذایی های عجیب غریب یا رنگ کردن موهایتان به رنگ غیرعادی مانند کار بر روی یک دفترچه خاطرات برای یک دوست واجد شرایط این تعریف است.

چگونه خلاق تر باشیم؟

بسیاری از مردم احساس می کنند که توانایی لازم برای خلاقیت را ندارند یا توانایی شان- حتی کسانی که در زمینه های خلاقانه کار می کنند - بسیار محدود است؛این درست است که افراد خاصی خلاق تر از دیگران هستند. ، با این حال، خوشبختانه خلاقیت را می توان در هر سن و تجربه ای به دست‌آورد و تقویت کرد.

نوآوری یک موهبت الهی نیست. این در واقع کاربرد ماهرانه دانش به روش های جدید و هیجان انگیز است. این امر مستلزم تغییر روال عادی خود، خروج از مناطق معمولی راحت و توجه به لحظه حال است.

هنگام یادگیری اطلاعات جدید، استراحت کردن – چه با خوابیدن یا صرفاً لذت بردن از حواس پرتی – راه دیگری است که به ضمیر ناخودآگاه اجازه می‌دهیم داده‌ها را به روش‌های جدید و شگفت‌آور پردازش کند. این اقدام اغلب زمینه را برای بینش یا پیشرفت خلاقانه ایجاد می کند.

خلاقیت و مغز

تفکر خلاق در برگیرنده ایجاد پیوندهای نو بین ایده های مختلف است که با پرورش مهارت های اندیشیدن متفاوت و قرار دادن عمدی خود در برابر تجربیات نو و یادگیری به دست می آید. در حالی که روانشناسان پژوهشی علاقه مند به استفاده از تفکر نوآورانه هستند، روانشناسان بالینی گاهی بیماران را تشویق می کنند که از بیان هنری به عنوان راهی برای رویارویی با احساسات دشوار استفاده کنند.

پژوهش ها نشان می دهد که سه شبکه کلیدی به عنوان یک تیم برای ایجاد خلاقیت در مغز عمل می کنند. شبکه حالت پیش‌فرض به تولید ایده‌ها کمک می‌کند، شبکه کنترل اجرایی آنها را ارزیابی کرده و آنها را به پیش می‌برد، و شبکه برجسته تشخیص می‌دهد که کدام ایده‌ها مرتبط و مهم هستند. این شبکه ها همچنین ممکن است از طریق حلقه های بازخورد دیگر بر یکدیگر تأثیر بگذارند. برای مثال، شبکه کنترل اجرایی بسته به وظیفه ای که در دست دارد، ممکن است نحوه اسکن داخلی شبکه برجسته را تنظیم کند.

خلاقیت و بیماری روانی

از ونسان ون گوگ گرفته تا سیلویا پلات و وینستون چرچیل، افراد دچار بیماری روانی، نبوغ فکری و هنری را در طول تاریخ به نمایش گذاشته اند. این پیوند روانشناسان و افراد روزمره را مجذوب خود کرده است. چه نظریه های بیولوژیکی ممکن است همپوشانی را توضیح دهند؟ و این افراد چه مزایای تکاملی ممکن است داشته باشند؟

آیا افرادی که خلاقیت بالایی دارند بیشتر به بیماری روانی مبتلا می شوند؟

اختلالات طیف روان پریشی، از جمله اختلال دوقطبی، اسکیزوتایپی و اسکیزوفرنی، به طور نامتناسبی در افراد بسیار خلاق (که اغلب در هنرمندان، موسیقی دانان و نویسندگان اندازه گیری شده اند) یا در بستگان درجه اول آنها تشخیص داده می شود.

اما این پیوند را می توان با میزان استعداد در نقش آفرینی مخدوش کرد. در حالی که انواع افراد خلاق از نظر ذهنی پایدارتر از افراد غیرخلاق هستند، در حضور خلاقیت استثنایی این همبستگی معکوس می شود. به گفته دین کیت سیمونتون، روانشناس دانشگاه کالیفرنیا در دیویس، احتمال بروز آسیب شناسی روانی در افراد فوق‌العاده خلاق بیشتر از افراد غیرخلاق است. او این مفهوم را "پارادوکس نابغه دیوانه" می نامد.

خلاقیت بدمنشانه

خلاقیت معمولاً به عنوان یک ویژگی اجتماعی سودمند در نظر گرفته می شود. اما برخی از مردم از تخیل(پنداشت) خود برای دستیابی به اهداف ضد اجتماعی استفاده می کنند - چیزی که گاهی اوقات "خلاقیت تاریک" یا "خلاقیت بدخواهانه و بد منشانه" نامیده می شود.

یک هنرمند کلاهبردار که برای فریب قربانیان خود طرحی بدیع یا بی خطا ابداع می‌کند، در حال انجام خلاقیت است. اما از آنجایی که برای آسیب رساندن به دیگران و ثروتمند کردن خود به کار می رود، اکثر ناظران طرح او را ایراد می گیرند، مهم نیست که چقدر تخیلی است.

در سال‌های اخیر، پژوهشگران به دنبال درک بیشتری از چگونگی ارتباط بین بدمنشی و خلاقیت بوده‌اند. برخی از مطالعات نشان داده اند که خلاقیت با خودشیفتگی مرتبط است. دیگران پیوندی بین خلاقیت برتر و کاهش صداقت و فروتنی شناسایی کرده اند. در یک بررسی، خلاقیت گرایشی برای پیش‌بینی رفتار غیراخلاقی یافت شد.

در نهایت، ممکن است خلاقیت نه ذاتاً مثبت و نه ذاتاً منفی باشد. در عوض، هنگام داوری در مورد ارزش هر عمل خلاقانه، ممکن است بهترین کار ارزیابی انگیزه ها و نتایج باشد.



لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/249755/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

عینک هوشمند سامسونگ ژانویه از راه می‌رسد

عرضه جهانی پاوربانک 20 هزار میلی‌آمپرساعتی شیائومی با کابل یکپارچه آغاز شد

متا به اشتباه بزرگش در حذف محتواهای اینستاگرام اعتراف کرد

تبلیغات به «چت‌جی‌پی‌تی» وارد می‌شود

انتصاب سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان آذربایجان غربی

رندرهایی از کنسول دستی اقتصادی لنوو با تراشه جدید AMD Z2 منتشر شد

فایرفاکس اندروید نسخه دسکتاپ سایت‌ها را به‌صورت پیش‌فرض بارگذاری می‌کند

یک سفر کیهانی به کهکشانِ sombrero (کلاه مکزیکی)

انتصاب سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خراسان رضوی

ساخت بزرگ‌ترین شبیه‌سازی تکامل جهان با دومین ابررایانه سریع دنیا

اظهارات ضدو نقیض OpenAI درباره انتشار آگهی در پلتفرم هایش

مشخصات فنی تبلت کنسل‌شده پیکسل تبلت 2 گوگل فاش شد

«پرنده سیاه» به تاکسی آینده تبدیل می‌شود

ویدیویی از یک تکه سنگ در سیاره ی مریخ

ماهواره های استارلینک در فضا

مراسم سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

جریان سازی و زنده‌نگه‌داشتن راه و نام شهدا هدف از برگزاری این اجلاسیه‌ها است

شانزدهمین نشست «اخلاق کاربردی مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران» برگزار شد

مدیرکل بنیاد مازندران: یادمان شهدا تداعی کننده یاد شهداست

اتفاقات سوریه جهت انحراف افکار جهانی نسبت به شکست رژیم صهیونیستی است

هوش مصنوعی با شنیدن صدا عکس می سازد

برخی از مشخصات شیائومی 15 اولترا لو رفت

عکس‌های جدید کاوشگر اروپایی-ژاپنی از سیاره عطارد

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه با خانواده شهید «عبداله رحمانی پاشایی» دیدار کرد

دیدار با جامعه ایثارگری تبیین دستاورد های گرانقدر شهدا است

دیدار استاندار اردبیل با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران در شهرستان گرمی

سونی به‌مناسبت 30 سالگی پلی‌استیشن، صفحه بوت خاطره‌انگیز PS1 را به PS5 اضافه کرد

پردازش داده‌ فضاپیماهای ناسا به دلیل ترکیدگی لوله متوقف شد

صادرات محصولات ایرانی حوزه نانو به 49 کشور

موبایل‌های سامسونگ از اپل گرانتر می‌شود

افزایش اندازه نمایشگر گلکسی Z Fold 7 و Z Flip 7 سامسونگ محتمل است

رئیس‌جمهور: رهبری به هیچ وجه نگفتند فیلتر کنید، گفتند حاکمیت کنید

دستیار هوش مصنوعی برای پزشکیان و وزیران آماده می شود

دانشمندان روش جدیدی برای ساخت شکلات کشف کردند

عیادت مدیرکل بنیاد مازندران از همسر شهید احمد طاهری در ساری

حمایت شرکت صاایران از نخبگان شاهد و ایثارگر

سه آیفون قدیمی با واتس‌اپ خداحافظی می‌کنند

پیگیری رفع فیلترینگ با وفاق ملی

دستیار هوش مصنوعی رئیس‌جمهور طراحی می‌شود

کارت گرافیک مورد انتظار RX 8800 XT ای‌ام‌دی با مصرف کمتر، عملکردی در سطح RTX 4080 ارائه می‌دهد

اپل به جاسوسی از کارمندان خود و نقض حریم خصوصی آنها متهم شد

بسته حقوقی 56 میلیارد دلاری ایلان ماسک دوباره توسط دادگاه رد شد

نانوربات چهار انگشتی، ویروس را می‌گیرد

معلولیت مانعی برای پیشرفت نیست

هویت ملی را در دانش‌آموزان کشور به ویژه شاهد و ایثارگر تقویت کنیم

استاندار کرمانشاه کار خود را از دیدار با خانواده شهید القدس آغاز کرد

شاید نمایش تبلیغات به ChatGPT اضافه شود

ایجاد رایانه‌های کوانتومی با نمایشگرها و لیزرهای معمولی ممکن شد

فراخوان نهمین جشنواره آموزشی تحصیلی «جایز ملی ایثار» منتشر شد