سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

قدرت تفکیک زمانی 4 روزه «خیام» برای تصویربرداری از حوادث زمینی نکات خواندني

قدرت تفکیک زمانی 4 روزه «خیام» برای تصویربرداری از حوادث زمینی
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا /مشاور رئیس سازمان فضایی ایران گفت: قدرت تفکیک زمانی ماهواره «خیام» کمتر از 4 روز است، به این معنا که اگر در جایی از کشور حادثه‌ای رخ دهد، در حداکثر بازه زمانی 4 روز می‌تواند تصویربرداری کند.
دکتر علی صادقی نائینی امروز در رویداد فناوری فضایی، ابزار پایش الگوهای آب و هوایی که به مناسبت هفته جهانی فضا در پژوهشگاه هواشناسی برگزار شد، با اشاره به کاربردهای داده‌های ماهواره «خیام»، گفت: این ماهواره در 18 خرداد سال 1401 پرتاب شد. این ماهواره مجهز به دوربین اپتیک با قدرت تفکیک یک متر و 4 باند طیفی و عرض تصویربرداری 12.5 کیلومتر است.
وی با بیان اینکه از ایستگاه‌های زمینی داده‌های این ماهواره در ایران وجود دارد و داده‌های آن به صورت روزانه از بخش‌های مختلف کشور دریافت و پردازش و تحلیل می‌شود، ادامه داد: همچنین ژئوپورتالی در سازمان راه‌اندازی شده و در صورت ارسال درخواست‌هایی از سازمان‌ها برای دسترسی، داده‌های این ماهواره در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

صادقی نائینی یکی از موضوعات مطرح در فناوری‌های فضایی را موضوع کالیبراسیون ماهواره ذکر کرد و یادآور شد: بعد از اینکه ماهواره در آزمایشگاه با موفقیت تست و کالیبره شد، پرتاب خواهد شد و در دوره‌های زمانی مختلف فرایند کالیبره آنها صورت می‌گیرد و در شهریور سال قبل فرایند کالیبراسیون «خیام» انجام شد. همزمان با تصویربرداری ما از «خیام» از منطقه‌ای خاص گذر ماهواره سنتینل 2 آژانس فضایی اروپا را داشتیم و تصاویر دو ماهواره مورد تدقیق قرار گرفت.
مشاور سازمان فضایی ایران با اشاره به فرایند کالیبره کردن ماهواره، اضافه کرد: خروجی «خیام» با 4 باند طیفی بسیار نزدیک به ماهواره 4 باند طیفی سنتینل 2 بوده است و نشان می‌دهد که داده‌های ما دقیق است و شاید یکی دو درجه با تصاویر سنتیل 2 که بخشی از پروژه کوپرنیک با بودجه 7 میلیارد یورو تفاوت داشته باشد.
صادقی نائینی یادآور شد: ماهواره سنتینل در 4 باند طیفی دارای رزولوشن 10 متر است ولی در خیام رزولوشن 4 متر دارد.
وی با اشاره به کاربردهای ماهواره خیام اظهار کرد: تصاویر سیل اول آذر سال 1402 رودخانه کشکان در نزدیکی رودخانه معمولان در استان لرستان نمونه‌ای از کاربردهای داده‌های این ماهواره است. از آنجایی که داده‌های مربوط به سیل سال 98 و تخریب پل این رودخانه را داشتیم، متوجه شدیم که این تخریب به واسطه سیل اخیر نیست.
صادقی نائینی، ماهواره «خیام» را یک ماهواره Flexible توصیف کرد که می‌توان در ایستگاه کنترل تصمیم گرفت که ماهواره حرکت دواری داشته باشد، ادامه داد: از این رو قدرت تفکیک زمانی ماهواره «خیام» کمتر از 4 روز است، به این معنا که اگر در جایی از کشور حادثه‌ای رخ دهد، در حداکثر بازه زمانی 4 روز می‌توان تصویربرداری کرد. بر این اساس اگر حادثه‌ای در نزدیکی گذر ماهواره «خیام» رخ دهد، ممکن است ظرف مدت چند ساعت تصویربرداری کند و در بدترین شرایط در مدت 4 روز تصویربرداری‌ها انجام شود.
وی اضافه کرد: به همین خاطر است که دنیا به سمت منظومه‌های ماهواره‌ای پیش رفته است تا این زمان تصویربرداری را کاهش دهد و اگر ما ماهواره دیگری در کنار خیام داشته باشیم، این عدد کاهش می‌یابد و تا 50 درصد تفکیک زمانی را بهبود می‌بخشد.
صادقی نائینی، تصویربرداری از آب گرفتگی منطقه‌ای واقع در بلوچستان در 12 اسفند سال 1402 را از دیگر قابلیت‌های این ماهواره ذکر کرد و افزود: از دیگر کاربردهای تصاویر «خیام» می‌توان به تغییر کاربری اراضی اشاره کرد.
مشاور رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه در حال حاضر پروژه‌های متعددی در دستور کار این سازمان قرار دارد، یادآور شد: یکی از این پروژه‌ها همکاری با سازمان پست برای آدرس‌دهی و کد پستی به ساختمان‌ها به‌ویژه در روستاها است. در این پروژه هم جانمایی جاده‌ها به‌روز رسانی می‌شود و هم ساختمان‌هایی که فاقد کد پستی هستند، شناسایی می‌شوند تا شرکت پست نسبت به اختصاص کد پستی اقدام کند.
وی تعیین سطح زیر کشت در اسلام شهر را از دیگر کاربردهای داده‌های ماهواره «خیام» دانست و افزود: در تصاویر به دست آمده از «خیام» به وضوح چاه‌های قنات قابل مشاهده است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/757878/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«مواد شیمیایی همیشگی» در خون با خواب ضعیف مرتبط هستند

پرتاب فضاپیمای جدید «بلو اوریجین» به تعویق افتاد

یک باگ عجیب در مایکروسافت ورد؛ نام‌گذاری اشتباه فایل، آن را حذف می‌کند!

ضرب‌الاجل عارف برای تدوین اساسنامه ستاد امنیت سایبری

حکم مهم دادگاه اپیک گیمز و گوگل: فروشگاه‌های اپلیکیشن شخص ثالث به پلی استور می‌آیند

تبلیغ جدید آیفون 16 پرو روی فیلمبرداری حرکت‌آهسته تمرکز دارد

از کار افتادن یکی از ماهواره‌های کشور به دلیل اثرات آب و هوای فضایی

پیگیری حل مشکل رجیستری تلفن همراه در کمیسیون اصل 90

راه حل فناورانه دانش بنیان‌ها برای ناترازی انرژی

برگزاری 16 رویداد نمایشگاهی ملی و بین المللی در سال جاری درکیش

گرامیداشت هفته کودک با برگزاری برنامه های شاد درجزیره کیش

دیدار سرپرست بنیاد شهید تهران بزرگ با خانواده شهید ناجا

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 127 تن از جامعه ایثارگری

تلاش برای خدمت به ایثارگران نباید دچار رکود و کندی شود

دیدار استاندار، مدیرکل بنیاد و فرماندهی نیروی انتظامی استان قم با خانواده شهید «مختارزاده»

بررسی 370 پرونده در کمیسیون پزشکی جانبازان استان همدان

اقتدار ایران اسلامی به برکت خون شهدا است

مدیرعامل انویدیا به CES 2025 می‌رود؛ احتمال رونمایی از کارت‌های گرافیک سری RTX 50

کاهش اثرات پرتوهای X و UV با منسوجات محافظ اشعه ایکس

نقش تنوع زمین‌شناختی در توسعه و آینده پایدار

مقاله یکی از اعضای نخبگان شاهد و ایثارگر در مجله  Nature به چاپ رسید

تشکل‌های شاهد و ایثارگر نقش مهمی در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دارند