بزرگنمايي:
سیاست و بازاریابی - گیمیفیکیشن یکی از راههای بسیار تاثیرگذار و موفق برای بازاریابی، آموزش، برندسازی، مدیریت و غیره است بسیاری از شرکت های بزرگ از این روش در بازاریابی محصولات و خدمات خود به خوبی بهره برده اند که در این مقاله 13 مورد از آنها را برای شما آورده ایم.
استفاده از گیمیفیکشن یکی از راههای بسیار تاثیرگذار و موفق برای بازاریابی، آموزش، برندسازی، مدیریت و غیره است که میتواند میزان تعامل میان برند یا شرکت و مخاطبان را چند برابر کرده و شما را به اهداف مورد نظرتان برساند. استفاده از گیمیفیکشن در بازاریابی باعث میشود هم تعداد مشتریان شما افزایش پیدا کرده و هم میزان درگیری آنها با خدمات ومحصولات شما بیشتر شود.
گیمیفیکشن چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
تاریخچه استفاده از گیمیفیکشن به سالها پیش بر میگردد، زمانی که شرکتها و برندهای مختلف از روشهایی مانند امتیازگیری، گردونههای شانس، مرحله بندی، قرعه کشی برای افزایش مخاطبان خود استفاده میکردند.
گیمیفیکشن در واقع استفاده از یک فرآیند جذاب و بازی گونه است تا مخاطبان را جذب خود کرده تا درگیری آنها با برند و خدمات شما را چند برابر کند. اهدافی که در این بازیها در نظر گرفته میشود کاملا همسو با خواستههای برند و شرکت است و در زمان بسیار کوتاهتری نسبت به روشهای دیگر میتواند شما را به موفقیت نزدیک کند.
برای آن که ایدههای گیمیفیکشن شما بتواند شما را به اهداف مورد نظرتان برساند، ایده شما باید جدید و خلاق باشد. بازیهایی که شما در نظر میگیرید باید اختیاری باشد و کاربرانتان را مجبور به استفاده از آنها نکنید. نوع بازیهایی که طراحی میکنید باید مرتبط با برند و خدمات شما باشد و فضایی ساده داشته باشد. کاربران باید بتوانند به راحتی مراحل بازی شما را یاد گرفته و برای انجام آن دچار سردرگمی و اشتباه نشوند.
نمونههای عالی استفاده از گیمیفیکشن در بازاریابی
همان طور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، استفاده از گیمیفیکشن در بازاریابی و حوزههای دیگر تاریخچهای قدیمی دارد. بسیاری از برندها و شرکتهای معتبر موفقیت خود را تا حد زیادی به استفاده از این روش مدیونند! مهمترین این شرکتها و برندها شامل موارد زیر میباشد:
مک دونالد
بدون شک نام تجاری مک دونالد در صنعت غذایی و فست فود یکی از معروفترین و شناخته شدهترین نامها در تمامی کشورهای جهان است. مک دونالد چند سال پیش از یکی از ترفندهای گیمیفیکشن برای افزایش فروش و افزایش تعامل با مشتریان خود استفاده کرد.
مک دونالد به ازای فروش محصولات خاصی، به مشتریان خود بلیطهایی میداد که به منزله یک فضا در صفحه بازی مونوپولی بود. اگر تعداد بلیطهای یک رنگ به تعداد مشخصی میرسید، مشتریان مک دونالد میتوانستند آنها را به یکی از رستورانهای مک دونالد برده و جایزه خود را دریافت کنند.
Autodesk
Autodesk یکی از معروفترین کمپانیهای تولید کننده نرم افزار است که از یک ترفند بسیار رایج برای بازاریابی محصولات خود استفاده کرده است. این کمپانی در ابتدا و برای مدت محدودی اجازه استفاده رایگان از محصولات جدید خود را به کاربران میدهد. مخاطبان میتوانند نرم افزارهای جدید طراحی شده را دانلود کرده و از قابلیتهای آن استفاده کنند.
در صورتی که نرم افزار طراحی شده یک بازی باشد، کاربران میتوانند همانند نسخههای اصلی حساب کاربری ایجاد کرده و به آن دسترسی داشته باشند و میتوانند امتیازهایی که کسب کردهاند و جایگاه خود در میان بازیکنان دیگر را ببینند. این مساله باعث ایجاد انگیزه و هیجان بیشتر در کاربران شده تا بعد از اتمام زمان استفاده از نسخه آزمایشی، برای خرید نسخه اصلی اقدام کنند.
نایک
اپلیکیشن نایک پلاس یکی از قدرتمندترین نرم افزارهایی است که به کاربران میزان انرژی و کالری مصرفی روزانه، تعداد گامهایی که در روز برداشتهاید، میزان ورزشهای هوازی و غیره را نشان میدهد. در این نرم افزار تخصصی میتوانید همانند یک مربی ورزشی، برنامه ورزشی دریافت کرده تا به وزن و سلامتی ایده آل خود برسید.
اما گیمیفیکشن چگونه در این نرم افزار اثر میگذارد؟ بعد ثبت هر رکورد نرم افزار شما را تشویق کرده و آن را به شما اطلاع میدهد. برای مثال به شما میگوید امروز رکود تعداد قدمهای خود در پیاده روی را شکستهاید. شما میتوانید موفقیتهای خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و یا وارد یک فضای رقابتی با دوستان خود شوید. این نرم افزار به طور ناخودآگاه هم شما را به فعالیت ورزشی بیشتر تشویق میکند هم بعد از مدتی شما را نیازمند به خرید یک کفش ورزشی خوب میکند و چه برندی بهتر از برند نایک!
استارباکس
استار باکس یک اپلیکیشن تهیه نوشیدنیهایی مانند قهوه سرد و گرم، چای و غذا و خوراکیهای دیگر است. گیمیفیکشن در این اپلیکیشن دست روی گزینه فاکتور وفاداری و پاداش گذاشته است تا به مشتریان همیشگی و دائم خود امتیازها و پاداشهایی بدهد. این مساله مخاطبان این اپلیکیشن را ترغیب کرده تا سعی کنند به امتیازهای مورد نظر رسیده و به پاداشهای استارباکس برسند. اما چگونه؟
با سفارش هر غذا و یا نوشیدنی به حساب کاربری شما یک یا چند ستاره داده میشود و زمانی که تعداد ستارههای شما به تعداد مشخصی برسد، میتوانید از پاداشهایی مانند شارژ رایگان نوشیدنیها و غذاها بهره مند شوید. در صورتی که ستارههای شما به یک اندازه تعیین شده نیز برسد، به شما کارت طلایی داده شده که امکانات ویژه دیگری نیز در اختیار شما قرار خواهد داد.
اپراتورهای تلفن همراه
اگر بخواهیم یک نمونه عالی پیاده سازی گیمیفیکشن در بازاریابی داخلی را برای شما مثال بزنیم، میتوان به اپراتورهای تلفن همراه مانند همراه اول، ایرانسل و یا رایتل اشاره کرد. هر کدام از این اپراتورهای تلفن همراه نرم افزارهای مخصوص خود را داشته که شما میتوانید از طریق آنها، شارژ بخرید، قبضهای خود را پرداخت کنید و یا بستههای اینتنرتی فعال کنید. به ازای هر کدام از این خدمات از طرف اپلیکشن به شما امتیازهایی داده میشود. در صورتی که امتیازهای شما به مقدار مشخصی برسد، میتوانید از جوایز و هدایی مانند شارژ یا اینترنت رایگان بهره مند شوید.
سایت و اپلیکیشن مینیت
یکی از سایتهای شناخته شده در زمینه امور مالی شخصی سایت مینیت است که با استفاده از ترفندهای گیمیفیکشن توانسته هم کاربران زیادی را جذب کرده و هم به آنها برای مدیریت مالی و ثروت آفرینی کمک کند.
این اپلیکیشن و سایت به شما کمک میکند، بودجه اولیه خود را تعیین کنید، برای آنها برنامه ریزی کنید، در پایان ماه به شما میگوید که برای هر بخش مانند غذا، پوشاک، رفت و آمد و غیره چقدر هزینه کردهاید و در نهایت با توجه به نحوه خرج کردن به شما جایزه و امتیاز میدهد. این اپلیکیشن همچنین وضعیت مالی شما را در یک نمودار به شما نشان میدهد، زمان پرداخت قبوض را به شما یادآوری کرده و پیشنهادهای مالی نیز به شما خواهد داد.
اپل
اپل از دیگر برندهای معروف و شناخته شده است که از گیمیفیکشن برای بازاریابی و معروفیت خود بسیار بهره برده است. همان طور که میدانید، نرم افزارها و سیستم عامل و اکسسوریهای برند تنها مختص به خود برند بوده و مشابه با سیستم عاملهای دیگر مانند اندروید نیست.
این مساله حس متفاوت بودن و خاص بودن را در محصولات اپل ایجاد کرده و کاربران را مشتاق به خرید و استفاده از اکسسوریها، اپلیکیشنها و دستگاههای جدید کند. البته همیشه متفاوت بودن دلیل بر موفقیت نیست. یک برند متفاوت و خاص به شرطی میتواند موفق باشد که کیفیت بالایی نیز داشته و واقعا در مقایسه با برندهای دیگر تمایز و برتری داشته باشد.
شکلات مگنوم
بدون شک مگنوم یکی از معروفترین و البته خوشمزهترین برندهای فعال در زمینه شکلات است. این برند معروف در چند سال گذشته از یک بازی نوستالژیک برای بازاریابی بیشتر و بهتر خود استفاده کرده است.
مگنوم با همکاری شرکتهایی مانند یوتیوب و Citrine یک بازی آنلاین گسترده طراحی کرده است که چیزی مشابه با بازی قارچ خور است. در این بازی کاربران با شکلاتهای مختلف مگنوم آشنا شده و آنها را به عنوان جایزه میخورند. این مساله باعث میشود کاربران با محصولات مختلف مگنوم آشنا شده، شکل ظاهری آنها را ببینند و به طور ناخودآگاه به خرید آنها در دنیای واقعی ترغیب شوند. همچنین بازی با برگشت به صفحه اصلی مگنوم پایان پیدا میکند که از نظر سئو و دیجیتال مارکتینگ نیز منجر به ارتقای سایت مگنوم خواهد شد.
سامسونگ
متخصصان بازاریابی در شرکت سامسونگ نیز از گیمیفیکشن برای فروش بیشتر محصولات خود استفاده کردهاند. سامسونگ یک بازی تمرکزی جالب طراحی کرده و از کاربران خود میخواهد برای مدت مشخصی به صفحه دیجیتال سامسونگ نگاه کنند و از آن چشم برندارند. طی این نگاه کردن هیچ مسالهای مانند صدای تلویزیون، واق واق سگ، صداهای بلند و هر مساله دیگری نباید حواس شما را پرت کرده و نگاه شما را منحرف کند. در صورتی که بتوانید در این چالش برنده شوید، به شما یک گوشی سری S سامسونگ هدیه داده میشود.
اسنپ
اگر شما نیز روی تلفن همراه خود از اسنپ استفاده کنید، در نرم افزار آن بخشی به نام امتیاز شما وجود دارد. به ازای هر سفری که شما با اسنپ میروید، امتیاز شما افزایش پیدا میکند. بعد از آن که این امتیاز به مقدار مشخصی رسید، شما میتوانید از خدماتی مانند سفرهای رایگان و یا همراه با تخفیف استفاده کنید.ل
4Food
از دیگر نمونههای پیاده سازی موفق گیمیفیکشن در صنعت فست فود، اپلیکیشن فور فود است. شما در این اپلیکیشن میتوانید دستورهای غذایی منحصر به فرد خود را برای تهیه ساندویچ و یا پیتزا به اپلیکیشن داده تا درست مطابق با خواست و نظر شما تهیه شود.
نکته جالب این مساله آن که شما میتوانید این دستور پخت را به نام خود منتشر کرده تا دیگران نیز از آن استفاده کنند. کاربران میتوانند نسبت به دستورهای مختلف نظر داده و به آنها امتیاز دهند. در پایان دوره به دستورهای برتر هدایایی داده میشود. همچنین شما میتوانید به ازای هر سفارش از دستورهای غذایی شما از اپلیکیشن پورسانت دریافت کنید.
این گیمیفیکشن در فور فود توانست در زمان بسیار کوتاهی مخاطبان خود را به تعداد قابل توجهی افزایش دهد.
اسنپ فود
تصور کنید که شما چندان اهل سفارش غذا از بیرون نیستید. اگر دوستان شما بارها و بارها به شما بگویند که اپلیکیشن اسنپ فود را نصب کنید احتمالا جواب شما منفی خواهد بود. اسنپ فود یک ترفند گیمیفیکشن بسیار جالب در سالهای گذشته طراحی کرد و یک لیگ بازی سنگ، کاغذ قیچی برای کاربران خود طراحی کرد! در این بازی کاربران با یکدیگر بازی کرده و برندگان نهایی تا 99 درصد تخفیف غذا دریافت کردند. این مساله افراد زیادی را راغب به نصب اپلیکیشن و انجام بازی کرد. بعد از پایان این لیگ افرادی که وارد شدهاند همچنان در اسنپ فود مانده و به سفارش غذاهای آنلاین خود ادامه دادند.
شرکت ام اند ام
زمانی که شرکت ام اند ام محصول جدید خود را به شکل یک توپ بسکویتی ارائه کرد، از تکنیکهای گیمیفیکشن برای معرفی و بازاریابی محصول خود استفاده کرد. برای این گیمیفیشکن با فیس بوک همکاری کرده و یک بازی راه اندازی کرد تا کاربران بتوانند در میان آب نباتهای رنگارنگ یک آدمک کوچک را پیدا کنند. این بازی در زمان کوتاهی توانست بیش از 10 هزار کامنت دریافت کند، بیش از 6 هزار بار به اشتراک گذاشته شود و بیش از 25 هزار بار لایک بخورد.
تکنیکهایی برای موفقیت گیمیفیکشن در بازاریابی
برای آن که استفاده از گیمیفیکشن در سیستم بازاریابی شما بتواند شما را به اهداف مورد نظرتان برساند، باید از تکنیکهای مختلفی استفاده کنید. کاربردیترین این امکانات شامل موارد زیر میباشد:
اشتراک گذاری و دعوت از دوستان
یکی از تکنیکهای موفقیت گیمیفیشکن در بازاریابی، اشتراک گذاری و دعوت از دوستان است. برای مثال از مخاطبان خود بخواهید برند یا نرم افزار شما را به دوستان خود معرفی کرده و به ازای آن هم دعوت کننده و هم دعوت شونده پاداش دریافت کنند. برای مثال اگر شما لینک دریافت اسنپ را برای دوستان خود بفرستید و او از طریق لینک شما نرم افزار اسنپ را نصب کند، هردوی شما از سفر رایگان بهره مند میشوید.
از گردونههای شانس استفاده کنید
از دیگر تکنیکهای گیمیفیکشن در بازاریابی، استفاده از گردونههای شانس است. این گردونهها باعث میشود کاربران به نصب نرم افزار و استفاده از برند شما مشتاق شوند.
حداقل امتیاز را در نظر بگیرید
برای آن که مخاطبان خود را به تعامل بیشتر ترغیب کنید، از تکنیک حداقل امتیاز استفاده کنید. برای مثال میتوانید استفاده از خدمات خاصی را مشروط به داشتن یک حداقل امتیاز کنید.
بازی را مرحله به مرحله طراحی کنید
از دیگر تکنیکها برای موفقیت گیمیفیکشن در بازاریابی و حوزههای دیگر، طراحی بازی به شکل مرحله به مرحله است. برای مثال شما میتوانید برای کاربران خود سطحهای مخلتف با رنگهای آبی، برنزی، نقرهای و طلایی تعریف کرده تا کاربران با دریافت امتیازهای بیشتر به سطحهای بالاتر و امکانات بهتر دسترسی پیدا کنند.
جوایز ملموس داشته باشید
برای آن که بتوانید تعامل کاربران با برند و نرم افزار خود را بالا ببرید، باید جوایزی که در نظر میگیرید، ملموس باشد. برای مثال در یک نرم افزار مربوط به غذا جوایز و پاداشها بهتر است وعدههای غذایی رایگان و یا در یک سیستم حمل و نقل، سفرهای رایگان و یا با تخفیف باشد.
با کاربران خود تعامل نزدیکتری برقرار کنید
برای آن که گیمیفیکشن شما بتواند نتیجهای موفق و تاثیرگذار داشته باشد، باید بتوانید با مخاطبان خود ارتباط نزدیکی برقرار کنید. باید نظرات آنها را پرسیده و ایرادهای احتمالی را از زبان آنها بشونید. شما میتوانید از کاربران خود بخواهید، تصاویر و یا تجربههای خود را با شما و یا کاربران دیگر به اشتراک گذاشته و تعامل خود را با کاربرانتان بهبود ببخشید.
جمع بندی
گیمیفیشکن به معنای استفاده از بازی برای افزایش تعامل کاربران با برندها و شرکتهای مختلف است. شرکتها و برندهای مختلف برای معرفی محصولات خود یک بازی همسو با اهداف خود طراحی کرده و آن را به مخاطبان خود معرفی میکنند. استفاده از این تکنیک باعث میشود کاربران با علاقه بیشتری با محصولات و خدمات جدید آشنا شده و از آنها استفاده کنند.