سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

پاسخی به مناقشات اعطای جایزه‌ نوبل فیزیک و مرزهای سیّال علوم نکات خواندني

پاسخی به مناقشات اعطای جایزه‌ نوبل فیزیک و مرزهای سیّال علوم
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا /پژوهشگر فلسفه تکنولوژی با اشاره به بحث‌های ایجاد شده به اعطای جایزه نوبل در حوزه هوش مصنوعی و فیزیک تاکید دارد که علوم هویت سیّالی دارند و تلاش برای پیدا کردن ماهیت ثابت و جهان‌ شمول علوم بی‌ثمر می‌ماند.
دکتر سجاد سلطان‌زاده اظهار کرد: جایزه‌ نوبل فیزیک امسال بحث‌های زیادی را در بین علاقه‌مندان علم فیزیک برانگیخته است. این بحث‌ها بر سر اهدای این جایزه‌ نوبل به «جفری هینتون» و «جان هاپفیلد» برای دستاوردهایشان در زمینه‌ هوش مصنوعی است.
وی افزود: گروهی از فیزیکدانان استدلال می‌کنند که اگرچه دستاوردهای تحقیقات هینتون و هاپفیلد با اهمیت هستند، این دستاوردها در حوزه‌ علوم کامپیوتر قرار می‌گیرند، نه فیزیک. منتقدان بر این باورند که شناسایی این اثر به عنوان اثری در علم فیزیک اهمیت جایزه را کمرنگ می‌کند و با تمرکز تاریخی این جایزه نوبل بر فیزیک نظری و تجربی، همسویی ندارد.
سلطان‌زاده اضافه کرد: از طرف دیگر برخی استدلال می‌کنند که دستاوردهای پژوهشی هینتون و هاپفیلد اساسا بر اصول علم فیزیک متکی هستند و از این رو، اهدای جایزه‌ نوبل فیزیک به آنها قابل توجیه است.
پژوهشگر فلسفه تکتولوژی، نقد یا توجیه جایزه‌ نوبل فیزیک را وابسته به این دانست که علم فیزیک را چطور تعریف کنیم و ادامه داد: از نظر سنتی علوم تا اندازه‌ زیادی با سوژه‌ها و موضوعات مطالعاتی‌شان تعریف می‌شوند. به عنوان مثال، تفاوت فیزیک با زیست‌شناسی این است که علم فیزیک روابط علّی اشیاء و ذرات و نیروهای بنیادین جهان را بررسی می‌کند، در حالی که زیست‌شناسی به پژوهش درباره‌ حیات و موجودات زنده می‌پردازد.
وی یادآور شد: در این راستا می‌توان گفت که ماهیت علم فیزیک تا اندازه‌ای مستقل از فعالیت افرادی است که مدارک دانشگاهی در رشته‌ فیزیک دارند. شخصی با مدرک دانشگاهی در رشته‌ فیزیک ممکن است تحقیقاتی در زمینه‌ جامعه‌شناسی انجام دهد، اما موضوع تحقیقات این شخص با مدرک دانشگاهی او شناخته نمی‌شود. همچنین، شخصی با تحصیلاتی متفاوت ممکن است به پیشبردِ علم فیزیک کمک کند و در این صورت دستاوردهای این شخص باید به عنوان دستاوردهایی در علم فیزیک شناخته شود.
سلطان‌زاده تاکید کرد: با این رویکرد، جدای از اهمیت دستاوردهای هینتون و هاپفیلد، اهدای جایزه نوبل فیزیک به دستاوردهای هوش مصنوعی قابل توجیه نیست؛ چرا که موضوع این دستاوردها روابط عِلّی اشیا و ذرات و نیروهای بنیادین جهان نیست.
وی خاطر نشان کرد: از طرف دیگر، گروهی علوم را بر پایه‌ روش‌های تحقیق‌شان دسته‌بندی می‌کنند. در این دیدگاه، آنچه علوم را از یکدیگر متمایز می‌کند، مفاهیم پایه‌ای و روش‌های استدلال آنها است. از این جهت اهدای این جایزه نوبل قابل توجیه است، چون هینتون و هاپفیلد هر دو از ابزارهای مفهومی علم فیزیک، بخصوص فیزیک آماری، برای پیشبرد علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی استفاده کردند.
به گفته این پژوهشگر، از طرف دیگر، پیشرفت‌های علم کامپیوتر به طور مستقیم در پیشرفت شاخه‌های دیگر فیزیک نیز تاثیر داشته‌اند. به عنوان مثال، شبکه‌های عصبی مصنوعی برای توسعه‌ مواد جدید با خواص مخصوص در علم مواد کاربری زیادی دارند.
وی اظهار کرد: هاپفیلد، یکی از برندگان جایزه‌ نوبل فیزیک امسال هم دلیل مشابهی در دفاع از این جایزه بیان کرد. خبرنگاری از هاپفیلد پرسید که برخی از مردم تعجب می‌کنند که اثری که امروز اهدا می‌شود و علم کامپیوتر را متحول کرده است، چگونه در حوزه‌ فیزیک قرار می‌گیرد؟ شما در پاسخ به آنها چه می‌گویید؟ پاسخ داد که «فیزیک چیست؟ برای من که با پدر و مادر فیزیکدان بزرگ شده‌ام، فیزیک موضوع تعیین شده‌ای ندارد. اتم، هسته، شیشه، ماشین لباسشویی، دوچرخه، گرامافون، آهن‌ربا، اینها به طور تصادفی موضوع‌های فیزیک هستند و فیزیک را تعریف نمی‌کنند. جهان اطراف ما با تلاش، نبوغ و منابع کافی، به صورت کمّی و پیش‌بینی‌کننده قابل ادراک است. فیزیکدان بودن تعهدی است به جستجو کردن این نوع ادراک.»
سلطان‌زاده افزود: یکی از مشکلات تقسیم‌بندی علوم برپایه‌ روش‌های تحقیق‌شان این است که از این جهت، بسیاری از علوم باید به عنوان شاخه‌های مختلف ریاضیات شناخته شوند، چون ابزارهای ریاضی نقش بسیار زیادی در پیشرفت علوم دیگر بازی می‌کنند. به عنوان مثال، نظریه‌ نسبیت خاص اینیشتین برپایه‌ تبدیل‌های لورنتس بنا شده است. بدون این معادلات ریاضی، نظریه‌ نسبیت نمی‌توانست وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: اما ما نظریه‌ نسبیت را نظریه‌ ریاضی نمی‌دانیم، چون موضوع آن موضوع علم فیزیک و شناخت روابط علّی موجود در جهان است. این نوع نگاه به علوم در تاریخچه‌ جوایز نوبل نیز شناخته شده است. به گونه‌ای که در سال 1994، جان نشِ ریاضی‌دان و در سال 2002، دانیل کانمن روانشناس‌ جوایز نوبل دریافت کردند. پژوهش‌های این دو برپایه‌ ابزارها و مفاهیم ریاضی و روانشناسی بود، اما چون دستاورد پژوهش‌های نش و کانمن در علم اقتصاد بود، جایزه‌ای که دریافت کردند، جایزه‌ نوبل اقتصاد بود، نه جایزه‌ای مخصوص به روانشناسی یا ریاضیات.
سلطان‌زاده ادامه داد: از این جهت، حتی از دیدگاه سنتی آکادمی نوبل، دستاوردهای پژوهشی هینتون و هاپفیلد باید به عنوان دستاوردهای علوم کامپیوتری شناخته شوند، نه دستاوردهایی در علم فیزیک.
پژوهشگر فلسفه تکنولوژی اظهار کرد: جدای از اینکه آیا جایزه‌ نوبل فیزیک امسال توجیه‌پذیر است یا نه، دسته‌بندی علوم هیچ‌گاه بدون چالش نبوده است. فلاسفه‌ علم مدت‌ها تلاش کردند که تعاریف بی‌مناقشه‌ای از علم و علوم خاص ارائه بدهند، اما بعد از نیمه‌ دوم قرن گذشته، تا اندازه‌ زیادی این تلاش‌ها کنار گذاشته شده‌اند. گروهی از دانشمندان و فلاسفه‌ علم به این نتیجه رسیده‌اند که علوم هویت سیّالی دارند و تلاش برای پیدا کردن ماهیت ثابت و جهان‌ شمول علوم بی‌ثمر می‌ماند.
این محقق حوزه تکنولوژی گفت: در دنیای معاصر، به دلایل متعددی دسته‌بندی‌های سنتی بیش از پیش مساله‌برانگیز شده‌اند. از طرفی حوزه‌های پژوهش‌های علمی بسیار متکثر شده‌اند و گستره‌ موضوعی علوم سنتی، مثل فیزیک یا زیست‌شناسی، بسیار وسیع شده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از مطالعات امروزی در دایره‌ علوم سنتی قرار نمی‌گیرند، یادآور شد: سرعت تولید دانش بشری، از سرعتِ تقسیم‌بندی علوم به شاخه‌های مختلف پیشی گرفته است. پژوهش‌های میان‌رشته‌ای و چندرشته‌ای لازمه‌ تولید دانش‌های جدید شده‌اند، تا جایی که مرزهای سنتی علوم تنها ممکن است برای دانشمندان محدودیت ایجاد کنند.
وی اضافه کرد: به این ترتیب، اگرچه جایزه‌ نوبل فیزیکِ امسال با تعاریف سنتی علوم و سنت‌های آکادمی نوبل همخوانی ندارد، اما شاید این جایزه را بتوانیم نشانه‌ای از تغییرات علوم در دنیای معاصر بدانیم. در دنیای کنونی استفاده از روش‌ها و ابزارهای مفهومی شاخه‌های مختلف برای پیشبرد علوم خاص باید به عنوان فرصت شناخته شوند، نه تهدید.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/759009/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برادکام می‌گوید تمایلی به تصاحب اینتل ندارد

شمارش معکوس «پارکر» برای لمس خورشید

سگا دیگر تمایلی به عرضه مینی کنسول‌های رترو ندارد

بازی/ Mafia City؛ عضوی از مافیای شهر باشید

آغاز مسیر رفع محدودیت‌های اینترنت با تصویب رفع فیلترینگ واتس‌اپ و گوگل پلی

افزایش کارایی پنل‌های خورشیدی که با روش نانویی خنک می‌شوند

ظریف: رئیس‌جمهور فیلترینگ را در شان مردم و کشور نمی‌داند

دلیل چاقی بعد از کاهش وزن کشف شد

از سینما تا واقعیت؛ ربات مرد آهنی که بیماران را به حرکت در می‌آورد

بازی/ Car Driving School Simulator؛ مربی رانندگی شوید

طرح 4 مرحله‌ای دولت برای رفع فیلترینگ؛ از باز شدن گوگل پلی تا ارائه «پالایش شکن قانونی»

ضد آفتاب جدیدی که پوست را خنک می‌کند

قابلیت ویرایش ویدیو با هوش مصنوعی به‌زودی به اینستاگرام می‌آید

سخنگوی دولت هم از رفع فیلتر واتساپ و گوگل‌پلی خبر داد

پوکو X6 پرو آپدیت جهانی HyperOS 2 را دریافت کرد

سیستم دفاعی باکتری روده انسان به ندرت به‌روزرسانی می‌شود

نظر زارع‌پور در مورد احتمال رفع فیلترینگ: تصمیم گیرندگان پاسخگوی عواقب تصمیم‌شان هم باشند

واتساپ و گوگل‌پلی رفع فیلتر شد

وزیر ارتباطات: ‏امروز گام اول رفع محدودیت از اینترنت را با همدلی و وفاق برداشتیم

بزرگتر شدن مغز با فعالیت غیر عادی روده

مراسم اختتامیه مسابقات رالی خانوادگی ایثارگران سراسر کشور در استان مازندران برگزار شد

دونالد ترامپ می‌گوید ایلان ماسک کنترل ریاست‌جمهوری او را به‌ دست نمی‌گیرد

«‌جی‌پی‌تی-5» ارزش هزینه کردن نداشت!

گوشی لوکس «آنر مجیک 7 RSR پورشه دیزاین» با طراحی خیره کننده معرفی شد

نظر زارع‌پور در مورد احتمال رفع فیلترینگ: تصمیم گیرندگام پاسخگوی عواقب تصمیم‌شان هم باشند

کیس قدرتمند ایسر با کارت گرافیک RTX 5090 و RTX 5080 پیش‌ از رونمایی لو رفت

ایجاد خاصیت آنتی‌باکتریال روی شیرآلات با نانوذرات

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «مهجور»

تاکید بر انسجام بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با کانون خادمیاران رضوی

تاریخ عرضه گلکسی S25 لو رفت؛ از عرضه زودهنگام مدل اسلیم خبری نیست

ویرایش ژن عوامل آلزایمر را در مغز موش‌ها کاهش داد

مدیاتک از تراشه میان‌رده دایمنسیتی 8400 رونمایی کرد

کارگاه آموزشی سواد رسانه‌ای با حضور مسئولان فضای مجازی وزارت‌خانه‌ها برگزار شد

آیفون 18 پرو از یک دوربین با دیافراگم متغیر استفاده خواهد کرد

ردیابی سیگنال‌های قلب و مغز تا 2.5 میلی ولت ممکن شد

تلسکوپ «جیمز وب» ترکیب یخی عجیبی در یک سیارک دنباله‌دار کشف کرد

همایش ملی تجلیل از رتبه‌های برتر کشوری آزمون سراسری سال 1403 ویژه شاهد و ایثارگر برگزار شد

ایسوس سبک‌ترین لپ‌تاپ کوپایلت پلاس جهان را در CES 2025 رونمایی می‌کند

هاشمی: دولت به طور ویژه به دنبال رفع فیلترینگ است

مشخصات کامل و تصاویر رسمی پوکو X7 و X7 پرو افشا شد

کشف تصادفی یک دسته جدید از انفجارهای کیهانی 100 برابر درخشان‌تر از خورشید

تعطیلات کریسمس در ایستگاه فضایی بین‌المللی چگونه می‌گذرد؟

آیپد 11 اوایل 2025 با سیستم‌عامل iPadOS 18.3 از راه می‌رسد

طرح مرحله‌ای رفع فیلترینگ؛ از بازگشایی واتس‌اپ تا شرط دسترسی به یوتیوب و تلگرام

ویدیویی از سوختن ماهواره چین بر فراز آمریکا

خبر خوش وزیر ارتباطات برای تصمیم گیری در خصوص فیلترینگ

عینک هوشمند متا با نمایشگر از راه می رسد

مدل‌های لوکس گوشی هواوی میت X6 و میت 70 رونمایی شدند؛ «بهار اژدها»

اولین قفس هوشمند پرنده در جهان ساخته شد

اپل احتمالاً تغییری معنادار در پردازنده M5 Pro اعمال می‌کند؛ اما صرفاً در رده سرور