سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

تفاوت همجوشی و شکافت هسته‌ای از زبان یک فیزیکدان نکات خواندني

تفاوت همجوشی و شکافت هسته‌ای از زبان یک فیزیکدان
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا / در این گزارش به بررسی تفاوت‌های ظریف میان آنچه در ستارگان عالم رخ می‌دهد و آنچه در نیروگاه‌های هسته‌ای اتفاق می‌افتد، می‌پردازیم و یک فیزیکدان از دانشگاه ملی استرالیا تفاوت همجوشی و شکافت هسته‌ای را به زبان ساده توضیح می‌دهد.
در سطح جهان، انرژی هسته‌ای تقریباً 10 درصد از تولید برق را بر عهده دارد که در برخی کشورها مانند فرانسه این رقم نزدیک به 70 درصد است.
شرکت‌های بزرگ فناوری مانند گوگل نیز برای برآورده کردن نیازهای انرژی عظیم مراکز داده خود به انرژی هسته‌ای روی آورده‌اند.
به گفته متیو هول(Matthew Hole) استاد موسسه علوم ریاضی و دانشکده محاسبات دانشگاه ملی استرالیا، منبع انرژی هسته‌ای، انرژی اتصال یک اتم است. انرژی ذخیره شده در یک اتم می‌تواند به دو روش اصلی شامل «شکافت»(fission) یا «همجوشی»(fusion) آزاد شود.
شکافت شامل تقسیم اتم‌های بزرگ سنگین به اتم‌های کوچک‌تر و سبک‌تر است، در حالی که همجوشی شامل ترکیب اتم‌های کوچک با هم، به اتم‌های بزرگتر است.
هر دو فرآیند، انرژی زیادی آزاد می‌کنند. به عنوان مثال، یک فروپاشی شکافت هسته‌ای U235 که ایزوتوپ اورانیوم است و معمولاً به عنوان سوخت در اکثر نیروگاه‌ها استفاده می‌شود، بیش از 6 میلیون برابر انرژی خالص نسبت به واکنش شیمیایی خالص‌ترین زغال سنگ تولید می‌کند. این بدان معناست که آنها فرآیندهایی عالی برای تولید برق هستند.
شکافت چیست؟
«شکافت» فرآیندی است که در پشت هر نیروگاه هسته‌ای در حال بهره برداری است و زمانی اتفاق می‌افتد که یک ذره کوچک زیر اتمی به نام نوترون به اتم اورانیوم برخورد می‌کند و آن را می‌شکافد.
این اتفاق موجب آزاد شدن نوترون‌های بیشتری می‌شود که همچنان به برخورد با اتم‌های دیگر ادامه می‌دهند و یک واکنش زنجیره‌ای هسته‌ای را به راه می‌اندازند که به نوبه خود مقدار زیادی انرژی آزاد می‌کند.
برای تبدیل این انرژی به برق، یک مبدل حرارتی تعبیه شده است که آب را به بخار تبدیل می‌کند و توربین را برای تولید نیرو به حرکت در می‌آورد.
واکنش شکافت را می‌توان با سرکوب عرضه نوترون کنترل کرد. این امر با قرار دادن «میله‌های کنترل» که نوترون‌ها را جذب می‌کنند، ممکن می‌شود.
از لحاظ تاریخی، حوادث هسته‌ای مانند چرنوبیل زمانی رخ می‌دهند که میله‌های کنترل درگیر نمی‌شوند و منبع نوترون را خاموش نمی‌کنند و یا گردش مایع خنک‌کننده از کار می‌افتد.
طرح‌های به اصطلاح «نسل سوم» با ترکیب ویژگی‌های ایمنی غیرفعال یا ذاتی که نیازی به کنترل فعال یا مداخله انسانی برای جلوگیری از حادثه در صورت خرابی ندارند، ایمنی را تقویت کرده‌اند. این ویژگی‌ها می‌توانند به اختلاف فشار، گرانش، همرفت طبیعی یا پاسخ طبیعی مواد به دماهای بالا متکی باشند.
اولین راکتورهای نسل سوم، راکتورهای پیشرفته آب جوش کاشیوازاکی 6 و 7 در ژاپن بودند.
یک چالش حل نشده برای «شکافت» این است که محصولات جانبی این واکنش برای مدت طولانی(در حد هزاران سال) رادیواکتیو می‌مانند. در صورت فرآوری مجدد، منبع سوخت و ضایعات آن می‌تواند برای ساخت سلاح هسته‌ای نیز استفاده شود.
قدرت شکافت یک فناوری اثبات شده است. این فناوری از مقیاس بزرگ(بزرگترین نیروگاه هسته‌ای 7.97 گیگاواتی کاشیوازاکی-کاریوا در ژاپن) تا راکتورهای کوچک و متوسط ​​که حدود 150 مگاوات برق تولید می‌کنند، در یک کشتی یا زیردریایی هسته‌ای قابل استفاده است.
اینها راکتورهایی هستند که 8 زیردریایی هسته‌ای استرالیا را که به عنوان بخشی از مشارکت امنیتی سه جانبه با بریتانیا و ایالات متحده است، تامین می‌کنند.
همجوشی چیست؟
«همجوشی» فرآیندی است که خورشید و ستارگان را نیرو می‌بخشد. این فرآیند، معکوس «شکافت» است و زمانی اتفاق می‌افتد که اتم‌ها با هم ذوب می‌شوند.
ساده‌ترین واکنش همجوشی برای شروع در آزمایشگاه، ادغام ایزوتوپ‌های هیدروژن، دوتریوم و تریتیوم است. این واکنش 4 برابر بیشتر از شکافت U235 انرژی تولید می‌کند.
یون دوتریوم به شکل باورنکردنی در زمین و کیهان فراوان است. تریتیوم هم که رادیواکتیو است، با نیمه عمر 12 ساله در زمین بسیار نادر است.
جهان هستی 13.8 میلیارد سال سن دارد و تنها ایزوتوپ‌های هسته‌های سبک(هیدروژن، هلیوم و لیتیوم) که در طبیعت یافت می‌شوند، آنهایی هستند که در مقیاس‌های زمانی پایدار هستند.
در یک نیروگاه همجوشی، تریتیوم با استفاده از «پتوی لیتیومی» تولید می‌شود که یک دیوار لیتیومی جامد است که در آن نوترون‌های همجوشی کند می‌شوند و در نهایت واکنش نشان می‌دهند و تریتیوم تشکیل می‌دهند.
با این حال، در حال حاضر ایجاد واکنش همجوشی در خارج از آزمایشگاه برای دانشمندان بسیار دشوار است. دلیل آن این است که برای ترکیب شدن به شرایط فوق العاده گرم نیاز دارد و شرایط بهینه برای آن رسیدن به دمای 150 میلیون درجه سانتیگراد است.
در این دماها یون‌های سوخت در حالت پلاسما وجود دارند، جایی که الکترون‌ها و یون‌های هسته‌ای جدا می‌شوند و محصول جانبی این فرآیند رادیواکتیو نیست، بلکه هلیوم است که یک گاز نجیب یا بی‌اثر است.
مسیر فناوری پیشرو برای نمایش همجوشی پایدار، «حصار مغناطیسی حلقوی» نامیده می‌شود. این زمانی است که پلاسما در دماهای بالا در یک بطری مغناطیسی بسیار بزرگ به شکل دونات محبوس می‌شود.
برخلاف شکافت، این مسیر فناوری برای رسیدن به شرایط همجوشی و یک میدان محصور قوی نیاز به گرمایش خارجی مداوم دارد و اگر هر کدام را خاتمه دهید، واکنش متوقف می‌شود.
چالش در اینجا فروپاشی کنترل نشده نیست، بلکه این است که اصلاً واکنشی رخ ندهد.
یک چالش عمده و حل نشده برای «همجوشی محصور شده مغناطیسی حلقوی» که اکثریت علاقه‌مندی‌های تحقیقاتی را به خود جلب می‌کند، نمایش یک پلاسمای خودگرم‌شده در حال سوختن است. این زمانی است که قدرت گرمایش تولید شده توسط خود واکنش اولیه تولید می‌شود. این امر، هدف پروژه چند ملیتی ITER با بودجه دولتی است که بزرگترین آزمایش همجوشی جهان است و همچنین آزمایش SPARC با بودجه خصوصی که در موسسه فناوری ماساچوست(MIT) در حال انجام است.
با این حال، اجماع بسیاری از اعضای جامعه علمی این است که «همجوشی» حداقل تا سال 2050 از نظر تجاری قابل دوام نخواهد بود.
راه حلی برای تغییرات اقلیمی؟
متیو هول می‌گوید اغلب از من می‌پرسند که آیا انرژی هسته‌ای می‌تواند زمین را از تغییرات آب و هوایی نجات دهد؟ من همکاران زیادی در علم آب و هوا دارم و همسر فقیدم در واقع یک دانشمند برجسته آب و هوا بود.
علم واضح می‌گوید که برای متوقف کردن تغییرات آب و هوایی خیلی دیر شده است. جهان باید هر کاری که می‌تواند برای کاهش انتشار کربن دی اکسید و به حداقل رساندن آسیب‌های فاجعه‌بار آن انجام دهد و باید این کار را ده‌ها سال پیش انجام می‌داد.
برای سیاره ما «شکافت» بخشی از یک راه حل جهانی، همراه با توسعه گسترده و پذیرش منابع تجدیدپذیر انرژی مانند باد و خورشید است.
در مقیاس زمانی طولانی‌تر امید است که «همجوشی» جایگزین «شکافت» شود، چرا که سوخت آن فراوان‌تر و در دسترس‌تر است و مشکل ضایعات آن نیز از نظر حجم و مقیاس زمانی بسیار کمتر است. ضمن اینکه از این فناوری نمی‌تواند استفاده تسلیحاتی شود.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/759354/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگوی مدیریتی مورد توجه قرار گیرد

تأکید سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر بر ضرورت اقدام به موقع و مدیریت بهینه زمان

آپدیت One UI 7 بازکردن قفل گلکسی S24 را سریع‌تر می‌کند

طلا چگونه به سطح زمین می‌رسد؟

ترفند جالب اپل برای فروش محصولاتش

لنوو با انتشار تیزر تینک‌بوک 14 پلاس 2025 حضور پردازنده 14 هسته‌ای اینتل را تأیید کرد

ردیابی گاز‌های ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب

مقاوم‌ترین و ضعیف‌ترین گوشی سال 2024 معرفی شد

حیوان عجیبی که می‌تواند مغزش را کوچک کند

برنامه Good Lock سامسونگ سرانجام با One UI 7 به‌صورت جهانی ارائه می‌شود

این هاب USB-C جمع‌وجور 10 درگاه، 5 دکمه برای سفارشی‌سازی و شارژ 100 وات دراختیارتان می‌گذارد

ناسا از طراحی هلیکوپتر مریخ جدید خود رونمایی کرد

تا بی‌نهایت ایموجی بسازید

ردمی بوک 14 و 16 مدل 2025 با پردازنده Intel Core 5 220H رسماً معرفی شد

این کامپیوتر قدرتمند با بدنه چوبی، می‌تواند نقش یک میز را هم ایفا کند

بهبود تغییر حالت چهره ربات‌ها با یک فناوری جدید

ساخت پوشش سیمانی با مقاومت 180 دقیقه‌ای در برابر حریق

وب‌سایت رسمی پوکو تعطیل شد

اولین آپدیت تلگرام در سال 2025 با قابلیت‌های جدیدی منتشر شد

نخ‌های حاوی نانولوله‌کربنی انرژی بیشتری نسبت به باتری‌ها در خود ذخیره می‌کنند

کسب رضایت جامعه ایثارگری در صدر اولویت‌های کاری بانک دی است

95 هزار پرونده تاریخ شفاهی جامعه ایثارگری در بنیاد شهید و امور ایثاگران تهران بزرگ وجود دارد

گوشی بعدی هواوی در 4 رنگ چشم‌نواز به‌نمایش درآمد

رجیستری تلفن همراه و نکاتی که باید درباره آن بدانید

تصاویری از شفق قطبی در شب سال نو میلادی

ردمی توربو 4 معرفی شد

مشخصات پوکو X7 پرو به‌طور رسمی اعلام شد؛ عرضه با قیمت کمتر از 350 دلار

برنامه‌ای که سیگار کشیدن را ترک می‌دهد

مالزی به تیک‌تاک و وی‌چت مجوز داد

جرم این سیاهچاله 400 میلیون برابر خورشید است!

سیاست کلان سازمان اقتصادی کوثر متحول می‌شود

برگزاری پنجمین یادواره سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی در زاهدان

گزارش سفر یک روزه مدیرکل بنیاد مازندران به بابلسر

سامسونگ ظاهراً مشغول توسعه سنسور دوربین فوق پیشرفته برای آیفون است

محل جستجوی حیات در مریخ شناسایی شد

مشخصات ویوو X200 Ultra به یک گوشی پرچمدار تمام عیار اشاره دارد

سفارش خرید برای دستگاه ایرانی تولید پلیمرهای پیشرفته از 4 کشور

فروش آیفون رجیستر شده قانونی به‌زودی آغاز خواهد شد

نیمی از کارکنان واحد تولید TSMC در آریزونا، تایوانی هستند

احتمال توقف تولید هدست ویژن پرو اپل

رصد 70 شهاب در یک ساعت؛ «بارش شهابی ربعی» مهمان آسمان شب‌های زمستانی در ایران

سهم بازار ویندوز 11 دوباره کاهش یافت؛ ویندوز 10 درحال رشد

2025 سالی هیجان انگیز برای اکتشافات فضایی

کره‌ای‌ها برای خودروهای برقی باتری ضد حریق ساختند

حسگر سه‌لایه سامسونگ تجربه عکاسی آیفون را بهبود می‌دهد؟

آیفون ارزان قیمت اپل با نام آیفون 16E عرضه خواهد شد

قیمت ردمی 14C 5G پیش از رونمایی فاش شد

هزینه گمرکی گوشی‌های آیفون چقدر شد؟

هشدار جدی پدرخوانده هوش مصنوعی درباره آینده بشریت

فاصله زمانی تصمیم تا اجرا را به حداقل ممکن برسانیم