سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

ابهامات ریاست بر «سازمان ملی هوش مصنوعی» و عدم نهایی‌ شدن اساسنامه نکات خواندني

ابهامات ریاست بر «سازمان ملی هوش مصنوعی» و عدم نهایی‌ شدن اساسنامه
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا /تند شدن تب توسعه فناوری‌ها و ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی، کشور را به سمت راه‌اندازی و افتتاح سازمان ملی هوش مصنوعی سوق داد؛ سازمانی که این روزها بر سر ریاست آن گفت‌وگوها بالا گرفته، در حالی که اساسنامه این سازمان هنوز تدوین و نهایی نشده است.
همه اخبار مربوط به سازمان هوش مصنوعی در جلسه روز 27 تیر سال گذشته هیات دولت شروع شد که در آن زمان دکتر دهقانی فیروزآبادی، معاون وقت علمی رئیس‌جمهور پس از پایان جلسه در جمع خبرنگاران درباره راه‌اندازی سازمان ملی هوش مصنوعی توضیحاتی داد.
البته یک سال و یک ماه قبل از این جلسه، عیسی زارع‌پور، وزیر وقت ارتباطات دولت سیزدهم، اعلام کرد شورای‌ عالی فضای مجازی در حال کار روی سند توسعه هوش مصنوعی است. مرداد ماه 1402 هم مجلس در راستای بررسی سند برنامه هفتم توسعه درباره تدوین «برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی» تعیین تکلیف کرد.
به دنبال این اقدامات، ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور شهید، در آذر ماه 1401 دستور تشکیل «شورای ملی راهبری و مرکز ملی هوش مصنوعی» را صادر کرد. پس از آن معاون وقت علمی و فناوری رئیس‌جمهور اعلام کرد که در پی این دستور «سازمان هوش مصنوعی بعد از حدود 12 ماه پیگیری هفته گذشته کارش را شروع کرد».
دهقانی فیروزآبادی در آن زمان چنین توضیح می‌دهد: «پس از افتتاح سازمان چند اتفاق رخ خواهد داد؛ اول اینکه اساسنامه و سند هوش مصنوعی کشور که بیش از 18 هزار صفحه سند پشتیبان دارد، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد. دوم، تأسیس سازمان هوش مصنوعی ابلاغ و سازمان تاسیس شد».
وی سومین اتفاق را در نظر گرفتن ساختمانی برای این سازمان دانست. اختصاص منابع مالی اتفاق دیگری است که پس از تأسیس این سازمان رقم خورد.
در آن زمان 3500 میلیارد تومان منابع مالی به این سازمان تخصیص داده شد که هزار میلیارد تومان آن از منابع پروژه‌های پیشران معاونت علمی ریاست‌جمهوری و 2500 میلیارد تومان هم از صندوق توسعه ملی بوده است. علاوه بر آن دهقانی فیروزآبادی این را هم عنوان می‌کند که این سازمان از سازمان‌های بزرگ دولتی نخواهد بود، بلکه سازمانی کاملا چابک و کل وظیفه‌اش ایجاد کردن زیرساخت است. او در ادامه به حوزه‌های کاری این سازمان هم اشاره می‌کند و «ایجاد یک مزرعه پردازشی خوب در کشور»، «داشتن الگوهای بزرگ نرم‌افزاری که همه بتوانند از آن استفاده کنند» و «داشتن داده‌های آماده‌به ‌کار» را از وظایف این سازمان چابک اعلام می‌کند.
معاون سابق علمی رئیس‌جمهور تاکید می‌کند اپراتور سازمان هوش مصنوعی سه خدمت «توسعه‌ اقتصاد هوش مصنوعی یا توسعه‌ کاربست‌های هوش مصنوعی توسط مردم، شرکت‌های دانش‌بنیان و بخش خصوصی» را ارائه می‌دهد.
تصویب سند
حالا چند ماهی می‌شود که از ابلاغ سند و راه‌اندازی سازمان ملی هوش مصنوعی ایران می‌گذرد، ولی همچنان انتقادات نسبت به کاستی‌ها و نواقص این سند و سازمان پابرجاست و هنوز این ابهامات رفع نشده که حواشی جدیدتری به آن اضافه شد و آن نحوه حاکمیت بر هوش مصنوعی و خروج سازمان هوش مصنوعی از ذیل معاونت علمی ریاست‌جمهوری است.
در هفته گذشته اخباری مبنی بر خروج این سازمان از ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست ‌جمهوری منتشر شد و در پی آن، این معاونت در سایت خود خبری را به نقل از خبرگزاری فارس و نه به نقل از روابط عمومی این معاونت در خروجی سایت خود قرار داد و در آن ضمن تکذیب این خبر از انتصاب محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، به ریاست سازمان ملی هوش مصنوعی خبر داد.
با بالا گرفتن بحث‌ها بر سر ریاست این سازمان، فائزه دولتی، دستیار ویژه معاون اول رئیس‌جمهور، انتصاب عارف را تکذیب و مطرح کرد: «صرفا رئیس‌جمهور مسؤولیت انتخاب ریاست سازمان ملی هوش مصنوعی را دارد و شورای راهبردی آن را به معاون اول واگذار کردند و آقای عارف رئیس سازمان هوش مصنوعی نشده‌اند.»
این در حالی است که رئیس دولت سیزدهم در اواخر اسفند ماه سال گذشته، سعید سرافراز را به عنوان دبیر شورا و رئیس مرکز راهبری هوش مصنوعی منصوب کرده بود. با این اوصاف، در حال حاضر معلوم نیست که سرافراز برکنار شده یا همچنان در این سمت باقی است.
مناقشه بر سر سازمانی که اساسنامه آن هنوز تدوین نشده است
همه این مناقشات حکمرانی در حالی است که سند سازمان هوش مصنوعی تدوین و ابلاغ شده، ولی هنوز اساسنامه آن تدوین نشده است.
اساسنامه، روابط شرکا با یکدیگر و حدود اختیارات مجامع عمومی و هیات مدیره را تعیین و تکلیف سود و زیان شرکت یا سازمان و همچنین مدت انحلال آن را معین می‌کند. از این رو اساسنامه اساسا سندی است که به آن اعتبار می‌دهد و در آن خط مشی و سرمایه شرکت‌ها و یا سازمان‌ها، هدف و نحوه فعالیت و وظایف هر یک از اعضای شرکت و هیات مدیره و مجامع عمومی و بازرسان شرکت و تعداد مدیران و نحوه انتخاب و مدت ماموریت و چگونگی تعیین جانشین مدیرانی که فوت یا استعفاء کرده‌اند را معین می‌کند.
قرار است اساسنامه سازمان هوش مصنوعی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شود که تاکنون نهایی نشده است. 
همچنین در حالی که هنوز اساسنامه تدوین نشده، برای این سازمان اعتباراتی بالع بر مبلغ 15 همت در نظر گرفته شده، ولی از آنجایی که این سند نهایی نشده، کل این مبلغ به این سامان اختصاص داده نشده است.
اقدامات چندگانه خبری معاونت علمی درباره ریاست سازمان هوش مصنوعی
اخبار مرتبط با خارج شدن و یا عدم خروج سازمان هوش مصنوعی از ذیل معاونت علمی ریاست‌جمهوری ابتدا از سوی یکی از خبرگزاری‌ها منتشر شد، فارغ از اینکه این خبر صحت داشته باشد یا خیر، معاونت علمی ریاست‌جمهوری تکذیبیه این خبر را به نقل از یکی دیگر از خبرگزاری‌ها در سایت خود قرار داد و این سؤال را مطرح می‌کند که معاونتی که خود هویت مستقل دارد، چرا تکذیبیه را به نقل از خبرگزاری دیگری در سایت خود قرار داده است؟
لازم است که روابط عمومی و سایر مسؤولان معاونت علمی که به ظاهر تمایلی به تعامل با رسانه‌ها ندارند، به این سؤال پاسخ دهند که چرا موضع روشن و واضحی در قبال این ندارند و چرا توضیحات خود را به نقل از خودشان منتشر نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند به نقل از یک رسانه دیگر انتشار عمومی دهند؟!
اکنون نسیم‌های هوش مصنوعی کل دنیا را در نوردیده است و آن را احساس می‌کنیم و بهتر است تا دیر نشده این زمان را دریابیم و با همفکری و هم‌افزایی و خارج از همه شعارهایی که می‌دهیم، به فکر توسعه زیر ساخت‌های کشور در این حوزه باشیم؛ چرا که دنیای رقابتی امروز دنیای رقابت فناوری‌ها است و بدانیم که خیلی زود، دیر می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/759130/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اپل در آستانه رکوردی تاریخی

اپل احتمالاً ایرپاد را به سنسور ضربان قلب و هوش مصنوعی مجهز می‌کند

یک مدرسه هوش مصنوعی را جایگزین معلم‌های انسانی کرد

عربستان سعودی برای ساخت شهر جاه‌طلبانه نیوم از ربات‌ها کمک می‌گیرد

تمام این ویدیو با هوش مصنوعی Veo 2 گوگل ساخته شده

گلکسی S25 احتمالاً فقط با پردازنده اسنپدراگون عرضه می‌شود

کلاف سردرگم آیفون در بازار ایران؛ ممنوعیت برداشته شد، موانع همچنان پابرجا است

فیروزآبادی: دولتی که نتواند ظرف 72 ساعت رفع فیلترینگ بکند خیلی فشل است

مدیرعامل زیرساخت: شبکه آمادگی رفع محدودیت‌های اینترنت را دارد

تایم‌لپس زیبا از ایستگاه فضایی بین المللی

گلکسی A06 5G سامسونگ در راه است

تاریخ معرفی، پیش‌خرید و عرضه سری گلکسی S25 توسط رسانه کره‌ای فاش شد

خورشید در فضا ثابت نیست!

تا زدن یک تیشرت توسط ربات تسلا

تراشه کوانتومی انقلابی گوگل چه معنایی برای آینده بیت‌کوین دارد؟

مکالمه جالب ایلان ماسک و لری الیسون برای مشارکت در خرید توییتر را بخوانید

ایلان ماسک به‌دلیل مصرف مواد مخدر اجازه ورود به برخی از ساختمان‌های اسپیس‌ایکس را ندارد

قلم لمسی گوشی‌های سامسونگ احتمالاً متحول می‌شود

اولین قفس هوشمند پرندگان معرفی شد؛ تمیزکاری خودکار و تعویض آب و غذا

مشخصات فنی کامل پوکو X7 5G لو رفت

پرچم‌دار تمام‌عیار اوپو از حسگر سونی برای دوربین‌های تله‌فوتو خود بهره می‌برد

اپلیکیشن مستقل هوش مصنوعی Grok برای iOS منتشر شد

دایمنسیتی 8400 معرفی شد؛ اولین تراشه میان‌رده با هسته‌های تماماً بزرگ CPU

رفع فیلترینگ مطالبه جدی مردم؛ آیا «وفاق» باز هم چاره‌ ساز است؟

سفر ناسا به عمق جهنم

نمایی نزدیک از سنگ و خاک سیاره ی بهرام

دسترسی به خط تماس «ChatGPT» توسط واتس‌اپ

اپل با نوتیفیکیشنی ویژه درباره حملات جاسوس‌افزاری به قربانیان هشدار می‌دهد

راز آتشفشان‌های مهیب قمر مشتری کشف شد‌

لوکس‌ترین گوشی آنر با پردازنده پرقدرت رونمایی شد

کمک گرفتن عربستان از ربات‌ها برای تکمیل پروژه «نئوم»

معاون وزیر ارتباطات: تصمیم‌گیری نهایی درباره فیلترینگ بر عهده نهادهای فرادستی است

بهبود عملکرد سیستم‌های مخابرات فیبر نوری

تلگرام برای اولین بار به سوددهی رسید

جهاد تبیین ریشه در زندگی و روشنگری‌های حضرت زهرا (س) دارد

استراتژی عجیب AMD برای CES: عرضه گرافیک‌های RDNA3 و RDNA4 زیر پرچم RX 9000

یکی از زیباترین شراره های خورشیدی

لغو پروژه حق اشتراک آیفون؛ اپل نگران نارضایتی شرکای خود بود

شناسه آیفون 15 و 16 تا 10 روز آینده در سامانه همتا ثبت می‌شود

بازگشایی با مذاکره؛ طرح وزارت ارتباطات برای فیلترینگ

گوگل آماده مبارزه در ژاپن شد

افزایش چشمگیر قیمت اشتراک پولی شبکه اجتماعی ایکس

تولید دستگاه جمع‌آوری‌کننده آلاینده‌های بیولوژیک هوا با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی

دستیابی محققان دانشگاه تهران به فناوری بهره‌برداری از مخازن شِیل نفتی

تجلیل از بانوان همکار استان سمنان به مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا (س) و روز زن

جامعه ایثارگری مهمترین کانون وفاق و همدلی در کشور است

فرزند شهید «شهرکی» در فهرست دو درصد پژوهشگران برتر جهان قرار گرفت

نقش زنان ایرانی در تقویت فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه مشهود است

اردوی «یاد عزیزان» فرصتی برای ترویج فرهنگ ایثار و فداکاری است

نتایج و تحلیل مشارکت الکترونیکی